dr. Puskás Réka reumatológus, manuálterapeuta magánorvos

Szakmai hitvallásom

Több mint egy évtized óta dolgozom reumatológusként. Orvosi pályafutásom kezdetén aneszteziológusként dolgoztam ez későbbi hozzáállásomat is nagyban meghatározta. A különböző műtőkben szerzett tapasztalataim, a műtétek utáni és szülés közbeni fájdalomcsillapítás kérdései fogékonnyá tettek az emberi szenvedés iránt. A fájdalomcsillapítás fontossága alapvető értékké vált orvosi gondolkodásomban. Következő szakterületként a reumatológiát választottam, ahol a fájdalomcsillapítás igénye éppúgy felmerül, azonban árnyaltabb, bonyolultabb úton kell a megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, miközben a kiesett funkciókat ismét vissza kell nyerni. Nehéz, de nagyon szép feladat ez egy orvos számára!

Reumatológusként munkám során foglalkozom a gerinc tartáshibáinak, kopásos megbetegedéseinek, becsípődéseinek, rándulásainak vizsgálatával és kezelésével. A gerincfájdalmak kezelésében gyakran használatos manuális technikákat betegeimen sikerrel alkalmazom. Szakképzett manuálterapeutaként a gerinc és az ízületek visszafordítható mozgáskorlátozottságainak kezelésére is vállalkozom. Az ízületi porckopás kezelésében a hagyományos fizikoterápia és mozgásterápia mellett az ízületek helyi injekciós kezelése (porcpótló injekciók, szükség esetén szteroidok) alkalmazásában nagy gyakorlatot szereztem.

Különös érdeklődési területem a mozgásszervek területén jelentkező lágyrészfájdalmak elkülönítése és kezelése (izmokból kisugárzó fájdalmak, triggerpontokból eredő fájdalmak, ínhüvely és íntapadási hely problémák, alagútszindrómák, az izomegyensúly megbomlásából származó panaszok, stb.). Egy adott beteg gyógyítása során maximálisan figyelembe veszem a páciens igényeit és lehetőségeit. Minden esetben igyekszem részletesen megértetni betegemmel a feltárt problémát és megnyerni őt a kezelésben való aktív együttműködéshez. Hiszem, hogy a pontos problémafeltárás és a közös munka végül meghozza gyümölcsét. Ezért fejlesztettem 2006-ban indult magánrendelésemet a mozgásszervi kezeléseket is nyújtó, egységes szemlélettel, jó csapatban dolgozó mozgásszervi terápiás szakrendeléssé.

Hobbim a kert és a geocaching. (www.geocaching.hu)

Férjemmel és három közös gyermekünkkel Belbudán élünk.

 

Életrajzi adatok

Életrajzi adatok:

1993-ban szereztem általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen

3 évig aneszteziológus gyakornokként dolgoztam a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen

2001-ben szakvizsgáztam Reumatológiából

1998-2004 között az ORFI különböző osztályain dolgoztam

2004-2011 között a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházának reumatológusa voltam, ahol a kórház járóbetegein kívül a fekvő betegek konziliáriusi feladatait is elláttam

2012-től reumatológiai magánrendelőmben fogadom betegeimet

További képesítések:

CEDH Homeopátiás vizsga, 2000

Módszerspecifikus pszihoterápia: Szimbólumterápia, 2007

Igazságügyi orvosszakértői nyilvántartásba vétel, 2008

Manuálterápiás oklevél, (Semmelweis Egyetem) 2010

Kineziotaping alaptanfolyam, 2012

Lágyrész manuálterápiás tanfolyam, 2012

FRSB kurzus, 2015

2 thoughts on “Dr. Puskás Réka

 • August 30, 2017 at 8:52 am
  Permalink

  Tisztelt Doktornő!

  3 barátom is járt már Önnél vizsgálaton/kezelésen gerincproblémájuk miatt, és meg voltak elégedve a gondosságával, lelkiismeretességével. Emiatt gondoltam, hogy Önhöz fordulok tanácsért. Tavaly júliusban volt egy komolyabb bokarándulásom a bal bokámban (külboka szalag sérülés részleges szalagszakadással), ami után sajnos hosszú ideig nem foglalkoztam a gyógytornával. Idén tavasszal – interneten talált gyógytorna gyakorlatok segítségével – próbáltam tornáztatni a bokám, de 1-1,5 hónap majdnem napi rendszeres fél óra bokatornáztatás után sem tapasztaltam számottevő változást. Beszűkült mozgástartomány, annak a határán fájdalomérzet, illetve spiccben egy bizonyos pontban “kattog” is. (Ha csak sétálok/futok nem érzek fájdalmat.)
  TB-támogatott ortopéd orvos szerint ezzel nem lehet mit tenni, magától megszűnik majd néhány év múlva, elég ha úszok vele, a gyógytorna úgysem segít, se manuálterápia. Ergoterapeuta ismerősöm szerint ez nem így van, szerinte szükséges ezzel foglalkozni, esetleg manuálterápiát alkalmazni, de lehet, sosem lehet már teljesen helyrehozni. Ha igen, sok alkalmas kezelés segíthetne. Másképp kihat a gerincemre (már most is hajlamos vagyok a jobb lábamon állni a bal helyett). Időnként a gerincem közepe fáj is, de ez betudható a 8 órás számítógép előtt végzett munkámnak. Enyhe kyphoscoliosis-om is van. Egyébként 33 éves leszek, aktív életet élek, sportolok, nem vagyok elhízva.
  Ahogy néhány dolgot olvastam Önről, úgy láttam, a fő profilja nem a lábsérülések rehabilitációja, inkább reumatológia, azon belül is gerincfájdalmak megszüntetése. Ennek ellenére foglalkozik-e ilyen esetekkel, mint az enyém? Ha nem, tud más jó szakembert ajánlani? Nekem az is szempont, hogy mennyibe kerülnek a kezelések, mert 2-3 alkalom kifizetése még nem lenne megterhelő, de ha pl. egy 8-10 alkalmas rehabilitációról lenne szó, azt már át kellene gondolnom. Azt sem tudom, van-e olyan kezelés vagy más egyéb, ami esetleg még beleférne a TB támogatás kereteibe – kiegészítve természetesen magánorvosi konzultációval/kezeléssel. A 11. kerületben élek.

  Tanácsát előre is megköszönve:

  Marosánné Koncz Edit

  Reply
 • November 12, 2017 at 9:00 pm
  Permalink

  Kedves Réka!

  Nov. 20-ai időpontomat szeretném más dátumra rakni (nov. 18. előtt vagy nov. 22. után), mert nov. 19-22. között elutazom.

  Üdvözlettel:

  Fényes Gábor

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *